Naslovni diapozitiv Simpozija foto: Tatjana Čelik

Predstavitev rezultatov ponovne naselitve barjanskega okarčka na mednarodnem lepidopterološkem simpoziju v Angliji
sreda, 19. april 2023

Med 13. in 16. aprilom 2023 je v Angliji (Bedfordshire, Wyboston Lakes) potekal mednarodni lepidopterološki simpozij na temo “Conserving Lepidoptera in a Changing World”. Priredila ga je organizacija Butterfly Conservation Velike Britanije, katere predsednik je že od leta 1998 Sir David Attenborough.

Na simpoziju se je zbralo skoraj 200 udeležencev iz 13 evropskih držav ter iz ZDA, Kanade, Indije in Japonske. Poslušali so preko 109 predstavitev o ekologiji dnevnih in nočnih vrst metuljev ter o ukrepih za ohranitev in izboljšanje njihovega stanja, med njimi tudi predstavitev dr. Tatjane Čelik, raziskovalke Biološkega inštituta Jovana Hadžija ZRC SAZU, ki je udeležencem predstavila projekt PoLJUBA in rezultate prve ponovne naselitve metulja v Sloveniji z naslovom Reintroduction to prevent the extinction of wet ecotype of Coenonympha oedippus in Slovenia”.

Zanimanje tujih raziskovalcev in upravljavcev narave za metodologijo dela ter konceptualni pristop k načrtovanju in izvedbi je bil precejšen.

 

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada
za regionalni razvoj in Republika Slovenija